Wat is Ayurveda?
De betekenis van ‘Ayurveda’ is eenvoudig gezegd de ‘wetenschap van het leven’. Het is het oudst bekende en ook meest complete genezingssysteem; het combineert de rationalistische benadering van leven en gezondheid met filosofie, psychologie en spiritualiteit.
Hoewel Ayurveda zo’n vijfduizend jaar geleden in het oosten ontstond, past het uitstekend in de huidige westerse samenleving waar zoveel mensen lijden aan stressgerelateerde aandoeningen die de conventionele geneeskunde niet kan verhelpen.
Om te kunnen profiteren van Ayurveda hoeven patiënten slechts een open geest te hebben en een oprechte wens om genezen te worden. Ze hoeven echt niet spiritueel te zijn.
Ayurvedische geneesheren respecteren het oude medische gebod om geen kwaad te doen. De preparaten die zij voorschrijven zijn zeer effectief en hebben geen enkele negatieve bijwerking. Het zijn natuurlijke, niet-toxische stoffen.
Een compleet systeem van genezing
Omdat Ayurveda een compleet systeem omvat van genezing, filosofie, psychologie en spiritualiteit, inclusief een diepgaand inzicht in het ziekteproces, is het zeer succesvol. Voor elke patiënt wordt een uniek behandelingsprogramma samengesteld. Geen twee patiënten, zelfs als ze aan dezelfde ziekte lijken te lijden, zijn hetzelfde voor een Ayurvedisch geneesheer.
Oude maar ook moderne systemen van de geneeskunde hebben geprobeerd de mensheid in soorten te verdelen. Hoe ouder het systeem, hoe waarschijnlijker het is dat de categorieën overeenkomen met krachten waarvan wordt aangenomen dat ze de overhand hebben in de natuur. Het idee dat onze denkprocessen worden beïnvloed door lichamelijke ‘krachten’ wordt door velen als verouderd beschouwd, maar de geschiedenis laat zien dat dergelijke principes gehanteerd werden in oude medische praktijken over de hele wereld.
Wat is Ayurveda? | Ayurvedische lichaamstypes
Volgens Ayurveda wordt de individuele aard van de mens weerspiegeld in zijn lichaamstype, oftewel dosha. De dosha’s weerspiegelen drie belangrijke principes van de natuur, Vata (lucht), Pitta (vuur) en Kapha (aarde-water). Elke persoon is een unieke combinatie van deze 3 principes of dosha’s, in verschillende verhoudingen. Iemands dosha bepaalt o.a. hoe en wanneer iemand eet, wanneer iemand slaapt en zelfs waar iemand het liefste woont.
Voor de 3 verschillende lichaamstypes, oftewel voor elke dosha, bestaan in Ayurveda verschillende protocollen voor Ayurvedische kruiden, levensstijl, voeding, lichaamsbeweging en spijsvertering.
Door je bewust te zijn van je dosha kun je je innerlijke aard in overeenstemming brengen met de grotere cycli van de natuur, zoals de dagelijkse ritmes en seizoenscycli. Je komt dan dichter bij jezelf zodat je uiteindelijk met meer vreugde leeft.
Wat is Ayurveda? | Leven in harmonie met de natuur
In de Ayurvedische geneeskunde begint optimale gezondheid met preventie. Preventie is gebaseerd op een evenwichtige levensstijl die in harmonie is met de kringlopen van de natuur.
Volgens Ayurveda moeten alle levende wezens, of ze nu mens, plant of dier zijn, in harmonie met de natuur leven om te kunnen overleven. Ayurveda spreekt over dagelijkse en seizoensgebonden routines die maximale gezondheid, mentale helderheid en een lang leven garanderen.Vogels vliegen bijvoorbeeld in de winter naar het zuiden. Alleen zo kunnen ze overleven.
Wij zijn eigenlijk vergeten dat we ons moeten aanpassen aan de veranderingen die plaatsvinden als de seizoenen wisselen. We realiseren ons niet dat, net als bij de vogels, onze overleving ervan afhangt, en dat het eenvoudigweg aantrekken of uittrekken van een trui en het eten van hetzelfde voedsel 365 dagen per jaar niet in overeenstemming is met het oorspronkelijke menselijke ontwerp. Door bijvoorbeeld op te staan bij zonsopkomst, seizoensgebonden voedsel te eten en bij activiteiten rekening te houden met het natuurlijke ritme van de dag, kunnen we op een eenvoudige manier in harmonie blijven met de natuur.
Wat is Ayurveda? | Het Ayurvedische dieet
Volgens Ayurveda zijn er drie belangrijke richtlijnen als het gaat om eten. Het gaat om HOE, WANNEER en WAT u eet.
In het westen zijn we geobsedeerd over wat we moeten eten, verschillen we van mening over wat “het beste” dieet is, terwijl we helemaal niet stilstaan bij het belang van hoe en wanneer we eten. We eten over het algemeen heel gehaast, tussen de bedrijven door of ‘s avonds laat, of de hele dag door. Veel mensen eten het hele jaar door hetzelfde voedsel.
We hebben het eten erg gecompliceerd gemaakt. Er zijn inmiddels veel moderne theorieën over eten. In de Ayurveda blijven de regels constant: als de seizoenen veranderen en verschillende soorten voedsel worden geoogst, veranderen we het voedsel dat we eten. Maar altijd wel in overeenstemming met onze dosha!
Tijdens de winter bijvoorbeeld, eten eekhoorns noten als een goede bron van eiwitten en vet. Dit is perfect voedsel om het koude en droge weer in de wintermaanden (vata-seizoen) te bestrijden. Granen die in de herfst worden geoogst en in de winter worden gekookt, zijn ook perfect wintervoedsel. Gekookte granen bieden een warme, zware voedingsbasis die ons helpt ons aan te passen aan de koude winter.
In de lente biedt de natuur ons opnieuw het perfecte voedsel. Lichte, groene groenten en bessen zijn het eerste voedsel dat in de lente wordt geoogst (kapha-seizoen). Zij zijn het natuurlijke tegengif voor het allergieseizoen.
Naarmate de dagen warmer worden in juli en augustus, zorgt de natuur voor verkoeling van fruit en groenten, zoals watermeloen en paprika, om de hitte van de zomer in evenwicht te houden (pitta-seizoen).
Wat is Ayurveda? | Ayurvedische genezing
Ayurveda gelooft dat genezing van binnenuit begint. Het idee om een laxeermiddel te geven om constipatie te verlichten, is in strijd met de Ayurvedische filosofie.
Optimale gezondheid kan men bereiken door een gezonde levensstijl in harmonie met de natuur. Door de geest stil te zetten met technieken zoals yoga, ademhalingsoefeningen en meditatie. Door dit te combineren met de juiste voeding en lichaamsbeweging.
Volgens Ayurveda is 80% van alle ziekten toe te schrijven aan een onbalans in het spijsverteringsstelsel. Daarom wordt veel aandacht besteed aan een goede spijsvertering. Vijfduizend jaar geleden al zagen Ayurvedische geneesheren het belang in van ontgiften. Ze stelden de meest geavanceerde ontgiftingsprogramma’s op, Panchakarma geheten. Het moge duidelijk zijn dat tegenwoordig ontgiften belangrijker is dan ooit. Immers, door verkeerde eet- en leefgewoonten en ook door alle stress treedt verzuring op en stapelen de toxinen zich op. Panchakarma en Colon Hydro Therapie zijn belangrijker dan ooit!