Ayurveda Live Blood Analysis (ALBA) / Ayurveda Levend Bloed Analyse

Bloed weerspiegelt onze gezondheid. Daarom passen we in onze kliniek de Ayurveda Live Blood Analysis (ALBA)/Ayurveda Levend Bloed Analyse  toe. De moderne onderzoeksmethode ALBA gebruiken we in onze kliniek in combinatie met de Ayurvedische gezondheidsleer. Met behulp van de Bradford-microscoop analyseren we bloed dat we afnemen door middel van een steriele vingerprik.
De vorm, rangschikking en kleur van de bloeddeeltjes geven aanwijzingen over je algehele gezondheidstoestand. Maag- en darmproblemen, toxinen, bacteriën, schimmels (Candida) en parasieten kunnen worden opgespoord.

Heb je klachten, o.a. vermoeidheid, spijsverteringsklachten, PDS (prikkelbare Darm Syndroom) of wil je weten hoe je bloed eruit ziet? Kom dan langs voor een Ayurveda Live Blood Analysis (ALBA) / Ayurveda Levend Bloed Analyse. Via de monitor kun je dan meekijken naar je eigen bloedbeelden. Zo kun je ook het verloop van een eventuele behandeling volgen. Onderaan deze pagina staat een link naar een pdf waarin diverse bloedbeelden te zien zijn.

De microscoop

Met de Bradford microscoop die we in onze praktijk gebruiken, kunnen we tot 18.000 x vergroten zonder dat de beeldkwaliteit wordt aangetast. Deze microscoop omvat Donkerveld-, Phasecontrast- en Brightfield- microscopie, waarmee de verschillende bloedcellen van elkaar kunnen worden onderscheiden. Dankzij de enorme vergroting kunnen we ook ‘in’ de cellen kijken om micro-organismen te zien en te analyseren. Het grote voordeel van deze moderne manier van observeren is dat de beelden op het beeldscherm van de computer te zien zijn en vastgelegd kunnen worden op achtereenvolgende consulten. Op basis van deze bloedbeelden kunnen we dan bijvoorbeeld beoordelen of en hoe de therapie aanslaat.

Wat zien we in het bloed?

Allereerst kijken we in het bloed naar de beweeglijkheid van de witte bloedlichaampjes: stromen de rode bloedlichaampjes gemakkelijk rond, rijgen ze zich aaneen (rouleauxvorming oftewel geldrolvorming) of kleven ze aan elkaar. Hieruit kunnen conclusies getrokken worden over bijvoorbeeld verzuring en toxische belasting. Vaak is dan sprake van spijsverterings- en darmklachten.De beweeglijkheid van de witte bloedlichaampjes geeft informatie over de activiteit van het immuunsysteem. Hierbij speelt het aantal witte bloedlichaampjes ook een belangrijke rol. Ook het aantal kernen in de witte bloedlichaampjes levert informatie op.
Met onze microscoop kunnen we ook duidelijk het verschil in grootte en vorm tussen de rode bloedcellen zien. Ook dit levert informatie op over de gezondheidstoestand van de patiënt.

Condities van gezond bloed.
Hoe ziet gezond bloed eruit ?

Normale witte bloedcel (Leucocyt)

  • De rode bloedlichaampjes horen rond te zijn
  • Ze moeten even groot
  • Ze moeten een dunne wand hebben
  • Ze mogen niet verkleven
  • Ze mogen niet vervormd zijn
  • De vloeistof (het plasma) waarin ze vertoeven moet schoon zijn.
  • Er mogen geen parasieten, schimmels, bacteriën, en virussen, maar vooral geen toxinen (gifstoffen) in het bloed zijn.

Het HLB bloed, gedroogd bloed, moet helemaal dicht zijn, het netwerk moet helemaal sluiten. Er mogen ook geen afwijkende structuren aanwezig zijn en ook geen vrije radicalen.

Levend Bloed Donkerveld Microscopie

Levend Bloed Phasecontrast Microscopie

Gedroogd bloed, HLB

Levend Bloed Analyse (LBA)

Succesvolle methode

In onze praktijk passen we de  Ayurveda Live Blood Analysis (ALBA) / Ayurveda Levend Bloed Analyse al jarenlang toe.. Doordat we de beelden kunnen vastleggen, is het verloop van de behandeling van de patiënt uitstekend te volgen. De onderzoeksmethode is zowel geschikt voor mensen met klachten als voor mensen die willen weten hoe het ervoor staat met hun gezondheid.

Niet belastend voor de patiënt

Het bloedonderzoek is totaal niet belastend voor de patiënt: door middel van een steriele vingerprik worden enkele druppels bloed afgenomen. Die worden vervolgens op een objectglaasje gelegd, afgedekt met een afdekplaatje en onder de microscoop gelegd. Via de microscoop krijgen we dan bloedbeelden te zien waarmee we de gezondheidstoestand van de patiënt Ayurvedisch kunnen interpreteren. De patiënt kijkt via de monitor mee en kan zo ook het verloop van een eventuele behandeling volgen.

Ayurveda Levend bloed analyse

 

 

 

 

 

Hoe kijkt Ayurveda naar het bloed ?

Rakta Dhatu (bloedweefsel):

Een nadere kijk op het bloed vanuit het Ayurvedische perspectief.

Rakta Dhatu (bloedweefsel) verwijst naar het primaire vuur van het lichaam. Het woord Rakta betekent rood gekleurd.

In het fysieke lichaam verwijst Rakta rechtstreeks naar het bloed, met name de rode bloedcellen, en indirect naar de pezen en de gal.

Rakta Dhatu (bloedweefsel) is meer dan bloed. Het is de drager van het vuur die lichaam en geest stimuleert. Als zodanig, wanneer Rakta Dhatu (bloedweefsel) gezond is, voelt een persoon zich energiek met een gezonde passie voor het leven. Wanneer Rakta Dhatu (bloedweefsel) in overmaat is, neemt de warmte in het lichaam toe, de bloedweefsels van het lichaam ondergaan een ontsteking en de geest ervaart een grotere intensiteit en een scherpere focus. Wanneer Rakta Dhatu (bloedweefsel) tekortschiet, neemt de warmte in het lichaam af en worden de bloedweefsels van het lichaam koud en stijf terwijl de geest zijn scherpte en focus verliest. De Rakta Dhatu (bloedweefsel), die voornamelijk bestaat uit het element vuur, heeft vergelijkbare eigenschappen. Vuur is heet, licht, droog, hard, onstabiel, ruw, vloeiend, helder, subtiel en scherp. Deze eigenschappen lijken sterk op Pitta Dosha die bestaat uit voornamelijk vuur en een beetje water. Dus, de gezondheid van Rakta Dhatu (bloedweefsel) speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de gezondheid van Pitta Dosha. Rakta Dhatu (bloedweefsel) heeft ook een speciale relatie met de lever.

Wanneer de Rakta Dhatu (bloedweefsel) oververhit is, raken de lever en de milt oververhit en mogelijk vergroot. Dit is wat er gebeurt tijdens hepatitis.

Wanneer Rakta Dhatu (bloedweefsel) op is, nemen de kwaliteiten van Pitta Dosha en vuur af. Een persoon voelt koud aan, de huid verliest zijn glans en wordt licht of stoffig grijs, en kou veroorzaakt dat het lichaam zich vasthoudt aan warmte door verstopt te raken en door urineren en zweten te verminderen. In de geest leidt uitputting van de Rakta Dhatu (bloedweefsel) tot saaiheid en moeite om nieuwe informatie te verwerken en te begrijpen. Dit leidt vaak tot verwarring en misverstanden. Wanneer de Rakta Dhatu (bloedweefsel) in overmaat is, nemen de kwaliteiten van Pitta Dosha en vuur toe. Iemand voelt zich warmer. Terwijl de warmte zich ophoopt in het lichaam, probeert het lichaam de warmte vrij te maken. Dit gebeurt op verschillende manieren. Een manier is door de huid. Vasodilatatie brengt bloed naar de oppervlakte om het af te koelen. Hierdoor lijkt de huid roder. In het begin krijgt de huid een mooie glans, maar als de hitte blijft toenemen, ontwikkelt zich huiduitslag. Vasodilatatie kan ook in de ogen worden waargenomen, die ook rood worden. Het lichaam probeert de overtollige warmte samen met de Malas (afvalstoffen in de vorm van urine, feces en zweet) van het lichaam los te laten. De frequentie van stoelgang neemt toe en de ontlasting kan los raken. De frequentie van urineren neemt ook toe. Het meest opvallende teken van het lichaam dat probeert overtollige warmte te verminderen, wordt echter vaak ervaren als een toename van zweet. Als de overtollige warmte niet adequaat kan worden verwijderd, zal dit resulteren in een branderig gevoel in de slijmvliezen en uiteindelijk ontsteking en koorts. Naarmate de hitte zich verspreidt, kan elk bloedweefsel of orgaan worden aangetast. Het is verzuring van de Pitta Dosha die ervoor zorgt dat de Rakta Dhatu (bloedweefsel) toeneemt. Pitta Dosha verhoogt de Rakta Dhatu (bloedweefsel) vanwege hun vergelijkbare aard. Het vuur van Pitta verhoogt het vuur van de Rakta Dhatu (bloedweefsel). Een toename van de Rakta Dhatu (bloedweefsel) resulteert in een warmer en intenser gevoel.

Leefstijlfactoren die de Rakta Dhatu (bloedweefsel) verhogen, zijn factoren die de Pitta Dosha vergroten, zoals intellectuele studie, focus en lichaamsbeweging, evenals een dieet dat te heet en pittig is. Terwijl Pitta Dosha uitputting meestal de Rakta Dhatu (bloedweefsel) verhoogt als het te lang doorgaat of te intens wordt, zal het uiteindelijk de Dhatu (bloedweefsel) verbranden. Dit resulteert in een afname van de Dhatu (bloedweefsel). Het lichaam kan de hitte niet vasthouden – voelt koud aan en wordt gemakkelijk vermoeid. Het is het gevolg van een burn-out.

Wanneer de Rakta Dhatu (bloedweefsel) is toegenomen, worden alle activiteiten van het lichaam intenser. Bij vrouwen wordt de menstruatie intenser, maar slechts een paar dagen.Aangezien de hitte door het lichaam voortstuwt, is er vaak sprake van huidontsteking, roodheid van de ogen en kunnen zelfs de bloedvaten ontstoken raken. Koorts is mogelijk. Veel van deze symptomen komen voor in de familie van reumatische of bindbloedweefselaandoeningen. Deze ziekten resulteren in een auto-immuunreactie die een ontsteking veroorzaakt. Het is de Pitta Dosha die de Rakta Dhatu (bloedweefsel) vergroot en andersom. De twee zijn onafscheidelijk. Dus, wanneer Pitta Dosha is aangetast, moet de Rakta Dhatu (bloedweefsel) worden behandeld en andersom.  Vata-uitputting resulteert in een afname van de Rakta Dhatu (bloedweefsel). De lichte eigenschap van Vata Dosha kan het aantal rode bloedcellen verminderen. Het koude karakter van Vata Dosha vermindert de vuurcapaciteit van de Rakta Dhatu (bloedweefsel). Als gevolg van uitputting wordt het lichaam zowel koud als vermoeid. Activiteiten die de Rakta Dhatu (bloedweefsel) verminderen, zijn die die Vata Dosha aantasten, zoals onregelmatige eetgewoonten en het overslaan van maaltijden. Deze gewoonten resulteren in malabsorptie en ondervoeding.  Uitputting van Kapha Dosha heeft een interessant effect op de Rakta Dhatu (bloedweefsel). Vanwege zijn zware en grove aard, verhoogt Kapha Dosha de Rakta Dhatu (bloedweefsel). Dit kan resulteren in een groter aantal of een groter aantal rode bloedcellen. Vanwege de koude aard van Kapha Dosha neemt de hoeveelheid warmte die wordt gedragen door de Rakta Dhatu (bloedweefsel) echter af. Zo ervaart de patiënt een gebrek aan energie (traagheid) evenals een gevoel van koud zijn. Leefstijlfactoren die Kapha Dosha binnen de Rakta Dhatu (bloedweefsel) doen klinken omvatten luiheid, een gebrek aan beweging, een desinteresse in intellectuele verkenning en een dieet dat saai is Genezing van de Rakta Dhatu (bloedweefsel) betekent het herstellen van de juiste hoeveelheid en kwaliteit van vuur in lichaam en geest. De juiste hoeveelheid is gebaseerd op de constitutionele neiging van het individu. Degenen met meer Pitta in hun constitutie zullen van nature meer Rakta Dhatu (bloedweefsel) hebben. Dit maakt de uitputting minder waarschijnlijk en het risico groter. Degenen met meer een Vata-constitutie hebben meestal een natuurlijk lagere hoeveelheid rakta-Dhatu (bloedweefsel) en zijn het meest vatbaar voor uitputting. Degenen met een kapha-constitutie hebben meestal een voldoende hoeveelheid Rakta Dhatu (bloedweefsel). De Dhatu (bloedweefsel) heeft echter de neiging van mindere kwaliteit te zijn. De hoeveelheid en kwaliteit van Rakta Dhatu (bloedweefsel) hangt af van de inname van het vuurelement. Voedsel moet eerst worden verteerd door het belangrijkste spijsverteringsvuur (Jatharagni). Dit produceert Rasa dat vervolgens wordt verteerd door Rasa Agni om Rasa Dhatu (bloedweefsel) en de bijbehorende bloedweefsels te produceren. Een deel van de Rasa Dhatu (bloedweefsel) wordt vervolgens verteerd door de Rakta Agni om Rakta Dhatu (bloedweefsel) en de bijbehorende bloedweefsels te produceren. Wanneer Rakta Agni naar behoren functioneert en wanneer het voldoende Rasa heeft ontvangen voor transformatie, zal de geproduceerde Rakta van een ideale hoeveelheid en van de hoogste kwaliteit zijn. Wanneer de Rakta Agni laag is, wordt een grotere hoeveelheid Rakta geproduceerd. Dit is echter van slechte kwaliteit. Dit gebeurt wanneer Kapha is aangetast. Wanneer Rakta Agni te hoog is, wordt er minder Rakta geproduceerd. Dit is wat gebeurt wanneer Pitta is aangetast. Wanneer Rakta Agni variabel is, wordt er te weinig Rakta geproduceerd en is deze van slechte kwaliteit. Dit is wat er gebeurt als Vata Dosha aangetast is. Dus, de zorg voor de Rakta Dhatu (bloedweefsel) is afhankelijk van de gezondheid van Rakta Agni. Aangezien de gezondheid van de Rakta Agni gedeeltelijk afhankelijk is van de gezondheid van Jatharagni, moet er aandacht worden besteed aan beide middelen om de gezondheid te herstellen. Om de gezondheid van de Rakta Dhatu (bloedweefsel) te evalueren, moet het bloed worden geëvalueerd. Het aantal rode bloedcellen vertelt over de hoeveelheid Rakta Dhatu (bloedweefsel) die aanwezig is. Cellulaire morfologie en de niveaus van hemoglobine zijn indicatoren voor de kwaliteit ervan. In onze kliniek hebben wij de mogelijkheid van bloedonderzoek in de vorm van ALBA (Ayurveda Live Blood Analysis).

Hoe ziet ongezond bloed eruit?

Klik op onderstaande link en u ziet afbeeldingen van diverse bloedbeelden die via Ayurveda Live Blood Analysis (ALBA) te zien zijn! Heel informatief!

 

 

WhatsApp chat