De zwangerschap is een periode waarin veel van de zwangere vrouw wordt gevraagd. De westerse geneeskunst adviseert zwangere vrouwen geen alcohol te drinken, geen drugs te gebruiken en niet te roken. Ayurveda daarentegen beschrijft de zwangerschap als een periode waarin de aanstaande moeder zich geheel in acht moet nemen en bepaalde leefregels (dinacharya) moet opvolgen om de zwangerschap en de postnatale periode goed te laten verlopen. Ayurveda besteedt in dit verband veel aandacht aan de voeding maar noemt ook andere leefregels. Vanuit hedendaagse perspectief zijn sommige meer dan opmerkelijk te noemen!
Goede voeding is absoluut noodzakelijk voor een zwangere vrouw. Wat calorieën betreft moet een vrouw tijdens haar zwangerschap zo’n 80.000 extra calorieën tot zich nemen om een gezonde baby te kunnen baren! Dat betekent zo’n 300 calorieën extra per dag tijdens de zwangerschap.
Extra calcium
Het is heel belangrijk voor een zwangere vrouw om calciumrijk voedsel te eten. Tijdens de zwangerschap heeft een vrouw dagelijks 1000 mg calcium nodig. Het beste is om voor!, tijdens en na de zwangerschap elke dag 2 tot 3 glazen melk te drinken. Dit voorkomt eveneens hoge bloeddruk bij de zwangere vrouw.
Om aan voldoende calcium te komen kan men bijvoorbeeld rijst, gerst e.d. in melk koken in plaats van in water. En calcium-rijk voedsel eten.
Extra water, ijzer, eiwitten
Constipatie is een veel voorkomend probleem bij zwangere vrouwen dat zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Een prima remedie hiervoor is het drinken van veel water. Dat is overigens ook uitstekend voor het ongeboren kind dat in de baarmoeder groeit. Een zwangere vrouw moet minstens 8 glazen water per dag drinken. Het beste is om voor en na het eten water te drinken. Ook vruchtensappen zijn heilzaam.
Zwangere vrouwen hebben extra ijzer en eiwitten nodig. Daarom moeten ze zoveel mogelijk ijzerrijk en eiwitrijk voedsel eten.
Geen vlees, vis, koffie en thee
Vlees en vis kunnen zwangere vrouwen beter maar laten staan. Met name voor het kind kunnen vlees en vis schadelijk zijn. Aanstaande moeders kunnen beter ook maar geen koffie en thee drinken: het leidt tot een lager geboortegewicht en is ook oorzaak van veel andere problemen.
Voldoende mineralen en vitaminen
Het kind in de baarmoeder is afhankelijk van wat de moeder eet. Zorg er als aanstaande moeder voor dat het kind voldoende binnenkrijgt: eet daarom veel groene bladgroente en let erop dat er voldoende mineralen en vitaminen binnenkomen.
Bloedarmoede tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap daalt het hemoglobinegehalte in het bloed waardoor ook het zuurstofgehalte in het bloed daalt met als gevolg dat een zwangere vrouw zich moe voelt. Zwangere vrouwen voelen zich daardoor ook gestrest, geïrriteerd, rusteloos, geëmotioneerd en bang. Ze hebben een droge huid en droog haar en verliezen hun concentratie. De belangrijkste oorzaak is het gebrek aan voldoende voedingsstoffen in het voedsel die noodzakelijk zijn voor de vorming van bloed. IJzer speelt hierbij een belangrijke rol. Door extra rijst en melk te nemen, kan het ijzergehalte op peil worden gehouden. Een half kopje rijst bevat 0,5 mg ijzer en een kopje melk bevat 0,1 mg ijzer.
Voedingsregels voor tijdens de zwangerschap
Een vrouw kan het beste zwanger worden als zij helemaal gezond is. Het is heel goed als een vrouw voorafgaand aan de gewenste zwangerschap haar spijsverteringssysteem verbetert. Dit kan door het eten en drinken van voedsel en sappen zoals: heet citroenwater met honing, rauwe groenten met name wortel, komkommer, kalebas, spinazie, wit kalebassap, vruchten, rozijnen, gedroogde dadels en groentesap.
Een vrouw die weet dat ze zwanger is, moet het volgende doen:
- Elke dag handwarm citroenwater met honing drinken.
- Elke dag fruit eten en groentesap drinken.
- Elke dag:
- Om 9 uur ’s ochtends: 5 amandelen en 20 tot 25 gram rozijnen, 3 á 4 gedroogde dadels samen met melk en een half kopje fruit (appel, peer, papaya enz.) opeten.
- Tussen de middag vruchtensap of groentesap van rauwe groenten drinken.
- Om half 2 ’s middags een lunch nuttigen, met in elk geval een chapati (Indiaas brood) gemaakt van volkoren meel, met veel salade, groente en yoghurt.
- Om 5 uur wat fruit of vruchtensap of handwarm citroenwater met wat honing nemen.
- Om half 8 groentesoep eten.
- Om 8 uur wat linzen, groente, salade en 1 of 2 chapati’s of fruit en groentesoep nuttigen. Maar let wel: groentesoep een half uur na het eten van het fruit.
- Bedtijd: melk drinken.
- Tussendoortjes (bij trek): vruchten, sappen enz.
Dagelijkse routine tijdens zwangerschap:
Voor het krijgen van een gezond kind, is het volgens Ayurveda aan te bevelen om:
- vanaf de eerste tot de 8e maand elke namiddag 2 sinaasappels te eten;
- tijdens de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap bij het naar bed gaan een half tot een heel gram lijnzaad vanshlochan poeder te nemen. Het verkleint de kans op een miskraam, is goed voor de gezondheid van het kind en helpt de vrouw om sterk te blijven. Vanshlochan kan het beste met suiker en kokosnoot ingenomen worden;
- elke dag na de maaltijden op anijszaad te kauwen;
- twee keer per dag 60 gram vers grapefruitsap te drinken. Het kind wordt hier gezond en sterk en mooi van. En de moeder zal geen last hebben van uitputting, duizeligheid, kiespijn, krampen, zwellingen, verzuring en constipatie;
- elke dag wat myrobalan marmelade te eten om een gezond kind te baren en de moeder gezond te houden.
Naast deze regels heeft Ayurveda nog veel andere leefregels opgesteld voor tijdens de zwangerschap. We noemen er een aantal:
- Abhyanga: massage met warme olie die dagelijks vanaf de vierde maand van de zwangerschap moet worden uitgevoerd. De spieren worden er sterk van, het voorkomt lage rugpijn en gewrichtspijnen.
- Altijd handwarm water gebruiken voor het baden en wassen. Absoluut geen koud water omdat vata dosha daardoor toeneemt.
- Vermijden van constipatie. Dit belemmert indirect de groei van de foetus.
- Probeer zo vrolijk en blij mogelijk te zijn, dan is je baby dat ook.
- Vermijd stress en mediteer nadat je een bad genomen hebt. Zorg ervoor dat je geest kalm blijft. Doe ook yoga-oefeningen.
- Doe niet overdreven veel lichamelijke oefeningen. Til geen zware voorwerpen en maak geen lange reizen.
- Draag geen hoge hakken en vermijd veel lawaai.
- Ga vroeg naar bed en sta vroeg op. Slaap minstens 6 tot 7 uur.
- Eet dagelijks fruit, maar geen papaya en geen ananas.
- Ga elke dag even wandelen. En minstens 100 stappen na elke maaltijd.
- Rook niet en drink niet.
- Het intellect van de baby wordt in de zesde maand ontwikkeld. In deze maand moet de moeder goede boeken lezen en goede verhalen aanhoren. En elke avond 5 amandelen in de week zetten en die ’s morgens opeten.
- Weet goed wat je eet. Eet niet buitenshuis.
- Een gebalanceerd dieet is essentieel in deze periode. Eet om de twee á drie uur, kleine porties. Bij elke maaltijdbereiding zouden o.a. olijfolie, kokosnoot, koriander, fenegriekzaadjes, zwarte peper en nootmuskaat gebruikt moeten worden.
- Heb je last van ochtendmisselijkheid, neem dan wat fruit of wat zoetigheid met toast.
- Pranayama-oefeningen moeten elke dag, vroeg in de ochtend, in de buitenlucht, gedaan worden. Maar wel onder goede begeleiding.
- Neem voldoende rust en luister naar de wens van je baby ten aanzien van bepaald voedsel waar je ineens zin in hebt.
- Om striae te voorkomen kun je oliemassages toepassen.
- Probeer vata dosha in balans te houden. Tijdens de zwangerschap en daarna neemt vata dosha vaak toe en dat kan allerlei problemen met zich meebrengen zoals obesitas, te weinig moedermelk en een hormonale onbalans.
- Draag geen rode kleren en doe alles wat rood is zoals beddengoed en gordijnen weg. Rood trekt duivelse krachten aan.
Uit bovenstaande moge duidelijk worden dat Ayurveda de zwangerschapsperiode ziet als een periode waarin de aanstaande moeder zichzelf terdege in acht moet nemen. Als zij de leefregels opvolgt die Ayurveda voor deze periode heeft opgesteld, dan levert zij daarmee een bijdrage aan een goed verloop van de zwangerschap en een goede postnatale periode.